Sabtu, 29 Jun 2019

Sup Ayam Untuk Ibu Berpantang

Kak Ros kongsikan menu ringkas untuk ibu berpantang, sup ayam yang tak perlu tumis. Kalau tumis akan guna minyak. Ibu hamil tidak digalakkan makan makanan berminyak.

Image result for sup ayam ibu berpantang
(Gambar : Carian google)

Bahan-bahannya : 

1. Beberapa ketul isi ayam
2. Bawang putih 2 ulas 
3. Bawang merah seulas 
4. Sup bunjut 
5. Kentang 2 biji potong kecil
6. Carrot potong kecil
7. Seinci halia 
8. Daun sup untuk hiasan

Caranya : 

1. Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk.

2. Masukkan air dalam periuk dan masukkan bawang yang telah ditumbuk bersama dengan sup bunjut

3. Masukkan ayam, kentang dan carrot ke dalam periuk. Masak hingga benar-benar masak. 

Hidangkan dalam mangkuk dan taburkan dengan daun sup

Tiada ulasan:

Catat Ulasan